grafik_streg_grøn.png

Idéudviklende brætspil til lokale ildsjæle

Spillet Den Mest Bæredygtige Landsby er et brætspil udviklet af Region Midtjylland. Brætspillet handler om at finde nye veje til at udvikle og forbedre den bæredygtige bundlinje i landsbyer. Spillet er en sjov og anderledes måde at arbejde med idéer på. Og selvom man måske ikke kommer først i mål på spillepladen, så er alle deltagere alligevel vindere. Spillet er nemlig en anledning til at tale om idéer og dele viden henover spillepladen, så alle tager inspiration med hjem.

I spillet dyster 2-4 hold om at få flest mulige idéer til nye bæredygtige tiltag. Formålet er, at deltagerne både idéudvikler og forstærker nuværende projekter, men spillet giver også anledning til at finde på nye projekter, der kan gøre deltagernes landsbyer endnu mere bæredygtige. Samtidig kan deltagerne inspirere hinanden og dele viden og idéer.

Vil du prøve spillet? 

Hvis du er interesseret i at få eller at prøve at spille spillet,
så skriv til os på landsbyviden@rm.dk og hør om mulighederne.

Hvem kan spille?

Den Mest Bæredygtige Landsby er et brætspil for dig, der er bosat i en landsby og søger inspiration eller idéer til nye projekter i din landsby eller dit lokalområde. Projekterne kan fx være nye shelter-pladser og vandrestier, nye bæredygtige boformer, socialøkonomiske virksomheder eller noget helt andet. I kan lave 2-4 hold i jeres egen by og dyste mod hinanden, eller I kan udfordre en naboby eller en landsby fra en helt anden kommune, som I gerne vil dele erfaringer og idéer med.

Brætspillet er også for dig, der arbejder med landdistriktsudvikling. Du kan fx bruge det i arbejdet med lokale udviklingsplaner for landsbyerne i din kommune, eller i netværkssammenhænge, hvor du gerne vil bringe flere landsbyer sammen i et fællesskab.

Det giver noget ekstra, at der er et andet hold, man dyster mod. Der kommer mange nye idéer, og man hører også nogle helt andre perspektiver. Det var virkelig sjovt, og vi kommer helt sikkert til at arbejde videre med mange af de idéer, vi har skrevet ned.



- Nana Ejsing Dalsgaard, borger i Lihme.

Billede af brætspillet Den mest bæredygtige landsby Billede af brætspillet Den mest bæredygtige landsby

Jørgen Nørby (V), regionsrådsmedlem og formand for Udvalget for regional udvikling:


"Spillet er en sjov måde at arbejde med idéer på. Og netop fordi der er tale om ideer, som bliver delt henover spillepladen, så vinder selv den, der taber spillet. Vi som politikere vinder endda også. Vi får vigtig inspiration, som vi kan tage med hjem i regionsrådet til arbejdet med fremtidens regionale udvikling.

I regionsrådet ønsker vi udvikling i hele regionen – også i landsbyerne. Heldigvis ved vi, at der sker rigtig mange ting i de mindre samfund, og det er afgørende, at vi får spredt de gode erfaringer. Det gør vi med regionens landsbypris, og nu har vi fået et nyt værktøj til det med det her spil."

Susanne Bendtsen,
Borgerguide og kulturmedarbejder, Viborg Kommune:


"Landsbyspillet aktiverer kreativitet og idégenerering på demokratisk vis. Det går hurtigt pga. konkurrenceelementet, og spillet skaber en god og positiv stemning. Man behøver ikke kende hinanden godt på forhånd for at spille sammen, så spillet kan også fungere som en god ”ice breaker” mellem folk.

Spillet genererer hurtigt en stor mængde idéer. Det kan være virksomt, hvis man skal have folk til at forholde sig til et emne, som de ikke tidligere har beskæftiget sig med, eller generelt forholdt sig til. Så også en ”ice-breaker” på et nyt tema."